Siguranța online
Fraudele bancare au devenit tot mai sofisticate, de la atacuri online, până la apeluri și mesaje false care încearcă să îți fure datele.
Află cum să le recunoști și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja informațiile personale și financiare.
Ajutor rapid
Recomandările noastre
Fii precaut atunci când primești apeluri sau e-mailuri și verifică întotdeauna cu atenție numerele de telefon și adresele de la care ești contactat.Nu furniza informații sensibile precum datele cardului bancar sau credențialele de acces în aplicațiile bancare (nume de utilizator, parolă, coduri unice de autentificare etc.). BT Capital Partners și companiile din Grupul Financiar Banca Transilvania nu solicită niciodată numărul cardului sau codul CVV/CVC.
Accesează doar paginile oficiale ale companiilor și ale intermediarilor autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru a evita site-urile false. Fii atent la campaniile înșelătoare care par a fi a Grupului Financiar Banca Transilvania sau de la intermediari autorizați. Acestea promit câștiguri mari, dar urmăresc să obțină datele tale personale sau financiare.
Ai grijă la apelurile telefonice/e-mailurile neautorizate, de la persoane care pretind că sunt reprezentanți ai companiilor menționate și promovează investiții, cer informații personale sau solicită instalarea de aplicații de control la distanță, prin care reușesc să acceseze conturi și tranzacții.
Dacă se promite un câștig rapid printr-o investiție cu siguranță este o fraudă. Analizează critic mesajul și ai mare grijă la ce platforme de investiții utilizezi.
Evită să accesezi linkuri primite din surse necunoscute (pe e-mail, SMS, prin social media, WhatsApp, Signal, Telegram etc.) și nu completa datele tale personale sau bancare pe aceste linkuri. Dacă ai suspiciuni cu privire la o ofertă, evită să accesezi materialele respective și verifică existența promoției sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei.
Care sunt tipurile de fraude?
Vishing Phishing
Apeluri telefonice, unde escrocii pretind că sunt de la bancă și cer informații confidențiale.
Malware
Programe malițioase instalate pe dispozitivele tale care fură informații bancare.
Aplicații de control la distanță
Infractorii cer instalarea unor aplicații de tip remote control, precum Anydesk sau BIZ Daemon, pentru a accesa dispozitivele victimei și a prelua controlul asupra conturilor bancare.
Apeluri & SMS-uri falsificate
Infractorii folosesc numere sau SMS-uri false care par a fi de la bancă (număr asemănător sau identic) pentru a cere date personale. Infractorii pot suna în numele Bursei de Valori București în legătură cu acțiuni deținute, dividende de încasat, recomandând să accesezi link-uri periculoase, în vederea încasării dividendelor.
Phishing
Infractorii trimit e-mailuri care par reale și cer informații personale. De obicei, aceste mesaje includ link-uri către site-uri false. (ex. Not Secure | bankabt.com, capital2#partners.com etc).
Crypto Scam si Rețelele sociale
Ți se promite un câștig rapid din criptomonede și ți se cere să instalezi o aplicație pentru a retrage profitul? Poate fi o fraudă! Infractorii folosesc rețele sociale (Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok etc.) pentru a colecta date și a promova investiții avantajoase, cu randament ridicat în acțiuni (reclame false).
Stai un pic înainte de click
Fraudele bancare sunt un risc real. Fii informat, ia măsuri preventive și raportează orice activitate suspectă. Fii vigilent și protejează-ți datele personale și financiare! Te invităm să urmărești următoarele materiale despre siguranța online.
Raportează o fraudă
Dacă consideri că ai fost victima unei fraude recente care are legătură cu siguranța banilor sau a datelor dale, ne poți suna la:
0264 430 564